Het werken met Laptop

Eerlijke blogs

Over leven met een voedselallergie en andere onruststokers.

 
  • Bonnie

Dieetvoeding bij koemelkallergie

Bijgewerkt op: jan 13

Noud was géén typische koemelkallergiebaby. We werden voor langere tijd niet serieus genomen, totdat ik met veel overtuigingskracht een verwijzing voor de kinderpoli eiste. Hij werd opgenomen en na twee dagen werd alsnog een vermoeden op koemelkallergie uitgesproken. Zijn voeding werd daarom aangepast.

Vaak hoor ik van ouders terug dat ze niet goed zijn geïnformeerd over wat dit nu precies voor hun kind betekent. In deze blog neem ik je daarom mee in de wereld van dieetvoeding bij een koemelkallergie.

Mijn ervaring is dat onrust bij newborns en andere klachten zoals huiduitslag, eczeem, buikkrampen, veel huilen, etc. door de medische wereld niet direct serieus genomen worden. Vooral als het je eerste kindje is, wordt het vaak afgeschoven op 'overbezorgdheid'. Begrijp mij niet verkeerd, ik sta er volledig achter dat niet direct medisch gehandeld wordt op het moment dat een ouder aangeeft dat er iets niet 'oké' lijkt. Dat artsen eerst nader onderzoek willen doen, om een en ander uit te sluiten. Maar vanuit mijn eigen ervaring en de verhalen die ik om mij heen hoor, zie ik vaak worstelende ouders die moeten vechten als een leeuw om na lang 'zeuren' (want zo voelt het), alsnog serieus genomen te worden.


Het moederinstinct is iets 'mysterieus'. Er is al veel onderzoek naar gedaan en er zijn wetenschappers die ervoor pleitten dat het moederinstinct serieuzer genomen zou moeten worden in de spreekkamer van de dokter. Het feit dat hier onderzoek naar wordt gedaan en dat er zelfs adviezen worden afgegeven om het moederinstinct als zwaarwegend onderdeel op te nemen in de diagnose, geeft voor mijn gevoel weer dat dit wel iets is om mee te nemen. Dit is dan ook een shout-out naar alle moeders die denken dat ze spoken zien. Als jij het gevoel hebt dat er iets niet klopt, zoek dan eerst tot op de bodem uit of dit echt zo is. Laat je niet wegsturen. Ik zeg niet dat er daadwerkelijk altijd iets moet zijn, maar vaak als je onderbuik gevoel iets over je kindje zegt, dan klopt dit vaak ook.


Dat gezegd hebbende, terug naar de dieetvoeding bij koemelkallergie. Op het moment dat je kindje verschillende symptomen van koemelkallergie laat zien, dan is de eerste stap om koemelkeiwitten uit het dieet van je kind te schrappen. Maar hoe gaat dit precies in zijn werking?


Kanttekening: Het is van belang dat je altijd een arts raadpleegt en nooit op eigen houtje gaat experimenteren met dieetvoeding.

Flesvoeding/kunstvoeding

Op het moment dat een vermoeden op koemelkallergie wordt uitgesproken, zal een arts een dieetvoeding voorschrijven (voor borstvoeding komt een aparte blog). Er zijn vier gradaties kunstvoeding te onderscheiden in relatie tot koemelkallergie:


1. Hypoallergene kunstvoeding (PREVENTIEF)


Dit betreft hypoallergene melk waarbij de eiwitten gedeeltelijk voor verteerd oftewel licht verknipt zijn. Ook wel bekend als H.A. flesvoeding of Partieel hydrolysaat voeding. Deze voeding is net als gewone flesvoeding te verkrijgen bij supermarkten, drogisterijen en online webshops. Het is een voeding waarin de koemelkeiwitten verknipt zijn, waardoor de kans op het ontwikkelen van een koemelkallergie wordt verkleind. Let op: deze voeding is uitsluitend ter preventie van een allergie. Dat wil zeggen: mocht jijzelf, je partner, een broertje of zusje allergisch zijn aangelegd, dan bestaat er een verhoogde kans dat jouw baby ook allergisch kan worden voor koemelkallergie. Het is dan aan te raden om te starten met hypoallergene voeding in plaats van de 'gewone' flesvoeding. Dit is echter geen garantie dat je kindje geen koemelkallergie ontwikkeld. H.A. voeding is namelijk niet koemelkvrij, de eiwitten zijn verknipt maar voor sommige kindjes nog steeds te groot om te kunnen verdragen.


Krijgt je kindje nu al H.A. voeding en vertoont hij/zij een of meerdere symptomen van een koemelkallergie? Dan is het altijd wijsheid om deze symptomen serieus te nemen en met een arts of het consultatiebureau te bespreken.


Een ander belangrijk punt is dat het alleen zinvol is om te starten met H.A. voeding als je kindje nog geen andere voeding heeft binnen gekregen. Met andere woorden: het heeft geen zin om naar H.A. voeding over te stappen als je je kindje al 'gewone' kunstvoeding gedronken heeft. Het lichaam heeft de eiwitten dan al binnen gekregen en de opbouw van de allergie is dan in gang gezet. Een H.A. voeding is dus niet geschikt ter behandeling van een allergie.


2. Flesvoeding met zwaar verknipte wei-eiwitten

De eerste gradatie dieetvoeding die voorgeschreven wordt bij een vermoeden op koemelkallergie, is een voeding waarin de koemelkeiwitten nog zwaarder verknipt zijn dan in de H.A. variant. Het gaat hierbij om een sterk hydrolysaat op basis van wei-eiwit. Het wei-eiwit (onderdeel van koemelk) in deze voedingen is dan voor verteerd. Deze voedingen zijn dus sterker 'verknipt' dan de H.A. voedingen, maar bevatten nog altijd koemelkeiwitten. De eiwitten zijn als het ware in kleine stukjes geknipt, zodat het afweersysteem ze niet als koemelk-eiwitbrokstukjes herkent en daarom ook geen specifieke antistoffen aanmaakt. Door de verknipte eiwitten reageren de mestcellen niet waardoor geen allergische klachten meer optreden. Het grootste gros van de kinderen waarbij een vermoeden op koemelkallergie speelt, heeft baat bij deze melkvariant.

Vormen van deze voeding zijn bijvoorbeeld Nutrilon pepti of Herobaby nutrasense.


3. Flesvoeding met zwaar verknipte casëine-eiwitten

Het kan voorkomen dat het inzetten van de voeding op basis van verknipte wei-eiwitten niet afdoende is. Onderzoek toont aan dat het kan zijn dat je kindje geen of nauwelijks verbetering vertoond bij toepassing van Pepti, maar wel als hij/zij daarna overgaat op bijvoorbeeld Nutramigen LLG (Groeneweg, 2009). Bij ernstige klachten, of wanneer klachten bij het inzetten een voeding op basis van verknipte wei-eiwitten niet tot verbetering leidt, wordt daarom vaak een voeding voorgeschreven waarin de caseïne-eiwitten verknipt zijn. Dit wordt ook wel een Caseïne-eiwit hydrolysaat genoemd.

Vormen van deze voeding zijn bijvoorbeeld Nutramigen LLG of Allergycare.


Heeft jouw kindje ernstige klachten of zijn er twee of meer directe familieleden met een of meerdere allergische klachten (zoals eczeem, astma, hooikoorts, koemelkallergie, ect.)? Dan is het de overweging waard om meteen te starten met een dieetvoeding op basis van verknipt caseïne-eiwit. Wetenschappelijk is aangetoond dat allergieën erfelijk zijn. Bij 90% van de kinderen met een allergie, komt de allergie ook voor bij een van de ouders, broertjes en/of zusjes. Indien het eerste en het tweede kindjes van een gezien een allergie heeft, dan is er zelfs een toenemende kans dat het derde kindje ook allergisch is aangelegd. Ook bij ernstig atopisch eczeem wordt vaak meteen een sterk hydrolysaat op basis van caseïne gegeven.


4. Flesvoeding op basis van vrije aminozuren (kleinst mogelijke eiwitbrokstukken)

Voedingen op basis van vrije aminozuren kennen geen allergische reacties. Voorbeelden van deze voeding zijn: Nutramigen Puramino, Neocate, Neocate Advance en Nutri-junior. Deze voeding is zeer prijzig en mag alleen op advies van een specialist worden gegeven; bijna altijd gaat het dan om complexere allergieën dan ‘alleen’ koemelkallergie en vaak is er dan ook sprake van ernstige darmklachten.


Er zijn maar zeer weinig kindjes die niet een van deze vier gradaties voedingen verdragen, maar op alles zijn uitzonderingen mogelijk.


Welke flesvoeding is dan de juiste?

Na dit stukje informatie duizelt het je misschien van alle vormen en termen die er benoemd zijn. De reden dat ik hierover schrijf, is omdat veel ouders weg gestuurd worden met een voeding op basis van verknipte wei-eiwitten, en vervolgens zie je dan vaak een van de volgende drie scenario's:


1) De kindjes worden rustiger en klachten nemen af; tot opluchting van de ouders. Halleluja! Na verloop van tijd wordt door de voorschrijvend arts een provocatietest gepland (daarover later meer) en als daaruit blijkt dat het kindje niet meer reageert, wordt gestart met de opbouw van gewone koemelk.

2) De kindjes worden rustiger en klachten nemen af; Maar na verloop van tijd bespeuren de ouders toch weer terugkerende onrust.

3) De kindjes vertonen weinig tot geen afname van klachten en dus wordt vastgesteld dat er geen sprake kan zijn van koemelkallergie.


Wat betreft scenario 2 en 3 (want daar gaat het vaak mis). Ieder kindje anders reageert op het toepassen van een bepaalde voeding. De een heeft juist wat meer tijd , bij de ander zie je al snel verbetering. Weet dat klachten tijdelijk kunnen afvlakken bij de inzet van een dieetvoeding. Zie het als een soort van 'adempauze' voor het lichaam van je baby. Het lichaam kan even op adem komen, de ergste brand is geblust. Echter, indien de voeding niet voldoende is en de reactie op koemelk blijft bestaan, dan kan het zijn dat de onrust (of andere klachten) uiteindelijk toch weer opvlammen. Het vuur is namelijk niet volledig geblust, er ligt nog een smeulend stukje hout. Als dit niet wordt geblust, zal de brand uiteindelijk weer aanwakkeren. Dat gebeurt er dan ook in het lichaam van je baby. Het scherpe randje is er af, maar na verloop van tijd zullen de klachten weer gaan toenemen, omdat het 'blussen' van het grote vuur, niet voldoende is om de gehele brand onder controle te krijgen.

Wat ik dan regelmatig terug hoor, is dat ouders hier niet van op de hoogte zijn en dus niet weten dat dit een mogelijkheid is. Ze voelen alleen de paniek en onmacht om weer in een zelfde uitzichtloze periode te komen. Indien je dit bij je kindje opmerkt, neem dan altijd contact op met de behandelend arts en beschrijf wat je waarneemt. Zelfs als dit een aantal weken na het starten van de dieetvoeding is. Het kan namelijk zo zijn dat de reactie op koemelkeiwitten alsnog getriggerd wordt.


Bij scenario 3 zie je dat kindjes in eerste instantie dus geen verbetering vertonen. Als jij toch het gevoel hebt dat het aan de voeding ligt, vraag dan of de arts een andere variant wilt uitschrijven om te kijken of het bijvoorbeeld aan de caseïne ligt in plaats van de wei. Zoals eerder beschreven heeft niet iedere voeding meteen effect of überhaupt effect.


Het kost soms tijd, geduld en veel uitzoekwerk om uiteindelijk bij de juiste voeding uit te komen. Sommige kindjes hebben meteen baat bij bijvoorbeeld een pepti voeding, terwijl andere kindjes juist weer goed op een andere voeding reageren. Dit heeft allemaal te maken met de mate van de allergische reactie, de bestanddelen waarop het kindje reageert, eventuele kruisallergieën zoals soja, enzovoorts.


Er zijn dus meerdere gradaties dieetvoeding die toegepast kunnen worden bij koemelkallergie. Hoewel wel eens gezegd wordt dat deze voedingen worden ingezet als behandeling bij koemelkallergie, is dit niet juist gezegd. Koemelkallergie behandel je niet, je neemt het allergeen weg, waardoor de allergische reactie uitblijft. Uiteindelijk kan je kindje over de allergie heen groeien. Maar totdat het zo ver is, is het dus noodzakelijk koemelk uit het voedingspatroon te mijden. Dus ook als je start met bijvoeding. Hierover later meer.


Noud, 8 weken oud (2017)

#koemelkallergie #dieetvoeding #gradaties #flesvoeding #newborn #moederinstinct

89 keer bekeken