Het werken met Laptop

Eerlijke blogs

Over leven met een voedselallergie en andere onruststokers.

 
  • Bonnie

Een tarweallergie, en dan?

Onze oudste heeft vanaf de geboorte een koemelkallergie. Ondanks het weglaten van de koemelk, bleef hij rusteloos. Toen Noud 1,5 jaar oud was, zijn we met hem terecht gekomen bij een alternatieve geneeskundige. Via bioresonantie therapie kwamen we eindelijk erachter waarom hij zo rusteloos bleef. Uit de test kwam onder andere een tarwe-allergie naar voren.

Een tarwe-allergie is een allergische reactie op het eiwit dat in tarwegraan zit. Soms wordt tarwe-allergie verward met een glutenallergie oftewel coeliakie. Het verschil is alleen dat bij een glutenallergie een overgevoeligheid optreed voor gluten. Gluten zitten ook in tarwe, maar komen ook voor in rogge, gerst, spelt en kamut.


Tarwe is in de westerse samenleving één van de belangrijkste graangewassen en wordt het meeste gebruikt in de productie van voedingsmiddelen. Zeg maar liever gerust: het zit in bijna alles. Zelfs in producten waarvan je het niet zou verwachten, zoals chips, vleeswaren of hagelslag. Kortom, bij een tarwe-allergie is het best wel een zoektocht om producten te vinden die je alsnog mag eten. De combinatie met Noud's koemelk- en appelallergie maakte dat nog even een tikkeltje ingewikkelder.


Uiteindelijk hebben we daar toch onze weg in gevonden. Het scheelt namelijk dat Noud alleen reageert op tarwe en dus niet op andere graansoorten. En stiekem, nu ik mij daardoor meer in de verschillende soorten granen heb verdiept, vind ik het niet eens zo'n ramp. Sterker nog, we eten nu met het hele gezin bewust meer tarwevrij. Tarwe is namelijk een overgeproduceerd en over-geconsumeerd graan. Doordat het zoveel gegeten wordt, is veel tarwe genetisch gemanipuleerd. Er is aan 'gesleuteld'. Daardoor ligt de voedingswaarde van de tarwe die we nu kennen, veel lager dan de voedingswaarde van tarwe 100 jaar geleden. De genetische manipulatie van tarwe zorgt daarnaast ook nog eens dat het graan een behoorlijke impact heeft op ons spijsverteringssysteem. En dan bedoel ik niet in positieve zin. Steeds meer mensen ontwikkelen een overgevoeligheid voor tarwe. Dit heeft enerzijds te maken met de huidige kwaliteit van het graan, maar anderzijds ook met het feit dat het echt overal in zit. Misschien denk je nu: ja, maar wat eet je dan wel?


Er zijn zoveel granen die beter voor je zijn dan tarwe. Mijn favoriet is spelt. Vaak krijg ik dan de opmerking: ja maar spelt is ook een vorm van tarwe. Klopt! Technisch gezien is spelt een oeroude vorm van tarwe. Echter bevat spelt veel minder gluten dan tarwe (ruim 40%) en juist meer voedingsstoffen. Deze voedingstoffen worden ook nog eens beter door je lijf opgenomen. De reden? Spelt bevat minder fytinezuur dan tarwe. Fytinezuur verhinderd de opname van mineralen. En mineralen zijn voedingstoffen die het lichaam juist nodig heeft om te kunnen functioneren en gezond te blijven. Met andere woorden: spelt wordt beter door je lichaam verwerkt dan tarwe en draagt bij aan een gezonde leefstijl. Voor de mama's onder ons die op de lijn letten een extra voordeel: bij het weglaten van tarwe uit je eetpatroon, zul je dat aan je taille kunnen merken. Tarwe werkt als olie op het vuur gooien. Iedere keer als er tarwe wordt geconsumeerd, worden de slijmvliezen van de darmen weer een beetje meer geprikkeld en beschadigd. Hierdoor ontstaan klachten als een opgeblazen gevoel, maag-darmproblemen of problemen met de stoelgang. Met andere woorden, tarwe is niet lief voor je darmen. Spelt kan dat wel zijn.


Toen we achter de allergie van Noud kwamen, zijn we zijn eetpatroon gaan aanpassen. We zijn overgegaan op brood gemaakt van puur spelt. We zijn alle producten met tarwe gaan mijden en zochten naar alternatieven. Inmiddels zie je ook dat spelt een opkomst heeft gemaakt in de voedingsindustrie. Wat desondanks niet altijd gunstig is. Er wordt namelijk ook veel misbruik van gemaakt. Door de gezondheidsvoordelen van spelt werd het een regelrechte hit. Waar je voorheen 'spelt-meel' enkel tegen kwam bij een natuurwinkel, kom je het nu bijna overal tegen. Zelfs bij de goedkopere supermarkten wordt het verkocht. Doordat er meer vraag naar is, wordt ook aan spelt gesleuteld. Wat wil zeggen: het wordt vaak gemengd met gewone tarwe. En dat is nu het hele probleem. Zodra het dus vermengd is en dus niet meer zijn pure vorm behoud, dan ervaar je alsnog de klachten die tarwe veroorzaakt. Fabrikanten maken hier slim gebruik van. Ze mogen een product al een spelt-product noemen als er een bepaald percentage spelt in zit. Ga je dan de ingrediëntenlijst screenen, dan zie je al snel ook andere graansoorten staan. Waaronder vaak dus tarwe.

Dit was voor ons in het begin echt even zoeken. Was ik super blij dat ik weer eens wat nieuws gevonden had om aan Noud's voedingspatroon toe te voegen, zat ik een aantal dagen later weer met een ziek kind. Achteraf bleek dan dat het product alsnog voor een gedeelte uit gewone tarwe bestond. Een hele gevaarlijke daarin vond ik de term: spelttarwe. In het begin dacht ik dat dit dus geen kwaad kon. Nu weet ik beter. In de meeste gevallen betekent spelttarwe namelijk dat er dus een mengsel van spelt en tarwe is toegevoegd. Maken de fabrikanten dus lekker handig gebruik van. Tot irritatie van mensen met een allergie, want het zet je wel op een dwaalspoor en in ons geval zadelt het je op met een ziek kind.


Nu weet ik mijn weg daarin wel te bewandelen. Is het niet gemaakt van puur spelt, dan krijgt hij het niet. Inmiddels gaat dat heel goed. Ik weet waar ik moet zijn voor mijn producten en als ik het niet op basis van spelt krijg, dan zoek ik naar een alternatief zoals boekweitmeel, haver, gerst, rogge of pak een glutenvrije-variant.


Symptomen van een tarwe-allergie:

Na het eten van tarwe kunnen allerlei mogelijke allergische reacties optreden. De meest voorkomende klachten zijn:

  • maag-darmklachten

  • diarree

  • misselijkheid en braken

  • huidklachten (oedeem, eczeem, jeuk, roodheid)

  • luchtwegproblemen (zoals astma)

  • anafylaxie (zeldzaam)

Bij Noud speelde veel van bovenstaande klachten. Maar wat vooral bij ons opviel, was dat na het weglaten van tarwe uit zijn dieet, hij geen maagmedicatie meer nodig had. Ook het indikken van de voeding konden we afbouwen en uiteindelijk stoppen. Zijn eczeem verdween als sneeuw voor de zon en zijn KNO problemen werden vele malen minder.


Soms gebeurt het dat hij alsnog, per ongeluk, tarwe binnen krijgt. Waar we dit het eerste aan merken is zijn ontlasting. Zodra tarwe in zijn systeem komt, zijn zijn darmen direct van slag en volgt er diarree met slijmvorming. Voor ons dus de bevestiging dat hij nog niet over zijn allergie is gegroeid. Dat zou uiteindelijk wel kunnen, kindjes groeien vaak nog voor hun vierde levensjaar over allergieën heen. Neemt niet weg dat tarwe mijden in je voedingspatroon een gezonde keuze blijft.


Daardoor begrijpen jullie misschien ook waarom ik in mijn baksels bewust altijd kies voor het gebruik van speltmeel in plaats van tarwemeel. Ongeacht of er nu een bewezen tarwe-allergie aanwezig is of niet. Spelt (in zijn pure vorm) blijft zoveel beter voor je dan tarwe. Uiteraard niet als je een glutenallergie hebt, dan is ook spelt geen optie.


Heb je vragen of wil je graag hierover iets delen? Stuur dan een berichtje of laat een reactie achter.


Liefs, Bonnie84 keer bekeken