Het werken met Laptop

Eerlijke blogs

Over leven met een voedselallergie en andere onruststokers.

 
 • Bonnie

Indikken van voeding

Bijgewerkt op: jan 19

In mijn eerdere blogs schreef ik al over Gelilact. Omdat Noud reageerde op de johannesbroodpitmeel in Nutriton, ben ik opzoek gegaan naar een alternatief om zijn voeding in te dikken. Hoewel men nog niet eruit is of indikken nu wel of niet werkt, was het bij Noud echt noodzakelijk. Bij sommige kindjes kan indikken juist averechts werken. Kijk daarom altijd naar wat voor jouw kind werkt. Binnen deze blog staat de reden waarom je moet indikken dan ook niet centraal.

Johannesbroodpitmeel werkt niet, wat dan? Ik hoor ook wel eens dat moeders indikken met rijstebloem als hun kindje reageert op johannesbroodpitmeel. Dit is echter geen goed alternatief. Rijstebloem wordt namelijk in de maag afgebroken. Dat wil zeggen, hoewel de voeding er inderdaad door indikt, wordt rijstebloem door de enzymen in het speeksel van je baby weer dun in de maag. Hierdoor komt de voeding er uiteindelijk net zo makkelijk weer uit. Daarnaast is rijstebloem een vorm van bijvoeding. Reflux start meestal al vrij snel na de geboorte. De darmen van je baby zijn dan nog niet rijp genoeg om deze voeding te verdragen. Het starten met bijvoeding wordt pas geadviseerd vanaf 4 maanden. Ikzelf wacht liever zelfs tot 6 maanden in verband met de darmrijping. Dit heeft diverse redenen, daarover schrijf ik een aparte blog.


Oke, rijstebloem is dus geen optie. Wat dan wel? Voor ons was dat Gelilact #nospon. Dit is een verdikkingsmiddel om babymelk, borstvoeding of andere vloeistoffen in te dikken. Het word niet door de maag of darmen afgebroken en geeft over het algemeen geen reactie. Sommige kindjes gaan er iets meer van poepen, omdat het een gelachtige substantie is. Echter, vrijwel nooit geeft het krampen of diarree (bij juist gebruik). Op het moment dat wij met Gelilact startte, was dit enkel via België te verkrijgen (2019). Inmiddels is het ook in Nederland te krijgen via online webshops.


Hoe gebruik je Gelilact bij flesvoeding?

De bereiding van Gelilact is wel even een dingetje. Ik kreeg onderstaande advies vanuit een specialist van de koemelkpoli. Als je het op deze manier, dan heb je het meeste succes op een klontenvrije voeding!

 1. Kook een liter water af.

 2. Het gekookte water schud je in een blender. Daarbij voeg je tien maatschepjes gelilact (zit in de verpakking). Het beste is een blender met een glazen kan. Door de hitte kan een plastic kan breken. Heb je een plastic kan? Laat het water dan eerst een beetje afkoelen, maar niet te veel.

 3. Blend de substantie tot dat het klontenvrij is. Je hebt nu iets meer dan een liter verdikt 'water'.

 4. Laat het verdikte 'water' afkoelen in de ijskast.

 5. Op het moment dat je een flesje wilt maken, schud je het gelilact-water in het flesje. Je gebruikt hierbij dezelfde hoeveelheid als dat je aan 'normaal' water zou gebruiken om de flesvoeding te maken.

 6. Warm het water op zoals je dat normaal zou doen.

 7. Voeg de voeding aan het water toe. Je zult zien dat de voeding erop blijft liggen.

 8. Nu komt de truc. Neem een handmixer waar je normaal melk zou opkloppen. Bijvoorbeeld deze #nospon en mix de poeder net zo lang tot deze volledig vermengd is met het gelilact-water. Er zal wat schuim ontstaan, maar dit is niet erg.

Enkele tips

 • Als je weg gaat met je kindje, kun je het gelilact-water al gewarmd meenemen in een thermoskan. Of je vraagt ergens of ze het voor je opwarmen. Vergeet je mixer niet!

 • Speel met de hoeveelheid gelilact poeder. Is de voeding te dik voor je kindje? Voeg dan minder schepjes toe aan de liter. Is de voeding te dun en spuugt je kindje alsnog veel? Probeer dan de hoeveelheid poeder met stapjes te verhogen totdat je de juiste dikte hebt die voor jouw kindje werkt.

 • Wil je meer of minder gelilact maken? Wij hanteerde de verhouding 1 schepje op 100 ml.

 • Het kan zijn dat de voeding te dik is voor de flesspenen die je gebruikt. Zoek dan een speen die wel past. Ikzelf testte dit door zelf aan de fles te zuigen. Als deze niet lekker doorliep, dan wist ik dat ik een maatje groter nodig had. Kijk ook goed naar je kindje, hoor je hem/haar slikken? Of gaat het juist te snel?

 • Schrik niet van de ontlasting, gelilact is een gel-substantie. De ontlasting kan daardoor iets gel-achtiger of slijmerig worden. Dit is geen probleem zolang je kindje er geen last van heeft. Krijgt je kindje diarree of veel krampen? Dan gebruik je waarschijnlijk te veel van de gelilactpoeder.

 • Sommige moeders vinden het voorbereiden van het gelilact-water te veel rompslomp en mixen met de melkopklopper per flesje het gelilact-poeder erdoorheen (eerst gelilact, dan melkpoeder). Voor ons werkte dit niet, maar dat is altijd even uitproberen.

 • Je kunt gelilact ook gebruiken om borstvoeding in te dikken. Dit doe je door de gelilact bij de afgekolfde melk te voegen en deze te mixen met de melkopklopper.

Liefs, Bonnie

106 keer bekeken