Het werken met Laptop

Eerlijke blogs

Over leven met een voedselallergie en andere onruststokers.

 
  • Bonnie

KNO problematiek en voedselallergieën

Bijgewerkt op: jan 19

Wist je dat er een verband bestaat tussen oorontstekingen en voedselallergieën? Het is wetenschappelijk aangetoond dat kinderen met één of meerdere voedselallergieën vaak ook lijden aan oorontstekingen of andere KNO-problematieken. De grootste boosdoeners zijn: koemelk, tarwe, eiwit, pinda's en soja. Dit onderzoek was een eye-opener voor mijzelf.

Noud sliep nooit door. Nooit. Iedere nacht werd hij schreeuwend wakker en dan was hij ontroostbaar. We lieten hem meerdere keren op een oorontsteking nakijken, maar telkens werden we naar huis gestuurd met de boodschap dat het allemaal wel meeviel. Moedeloos , maar werd ik ervan. Noud was vaak ziek. Hij was chronisch verkouden en was daarnaast heel gevoelig voor infecties.


We zaten maandelijks op de HAP (Huisartsenpost), maar werden vaak naar huis gestuurd met de mededeling dat hij geen koorts had en ze niets konden vinden. Ik begon zelfs aan mijzelf te twijfelen. Zag ik spoken? Als we de zoveelste keer de huisarts of HAP belde omdat hij volledig overstuur was en niet te kalmeren, was ik zelfs bang dat ze ons zouden verdenken op het Munchausen Syndroom. Dat slaat natuurlijk nergens op, want daar is wel meer voor nodig, maar ik voelde mij op een gegeven moment echt totaal onbegrepen.


Noud stond ook onder behandeling bij de kinderarts voor het vele ziek zijn. Echter ook daar werden oorontstekingen niet direct erkend. Wat wel erkend werd, was het feit dat hij ook chronisch verkouden was en moeite had met ademhalen. Vooral s' nachts. Vanuit de kinderarts werden we daarom doorgestuurd naar de KNO-poli. Ze wilde onderzoeken of hij eventueel geopereerd moest worden aan zijn neuspoliep. Na onderzoek werd vastgesteld dat het eventueel verlichting kon bieden. Ook de KNO-arts gaf aan niet direct aan oorontstekingen te denken en vermoedde dat de paniek van Noud 's nachts voortkwam uit het feit dat hij dan te weinig adem kreeg.


De operatie werd ingepland. Tot op de dag van de operatie zat het mij niet lekker dat ze toch niet overwogen om buisjes te plaatsen. Hoewel Noud vrijwel nooit koorts had, had hij voor ons gevoel wel last van zijn oortjes. Er liep structureel oorsmeer uit zijn oortjes, maar volgens de artsen kwam dat niet door oorontstekingen, maar maakte hij gewoon veel oorsmeer aan.

Noud op de dag van de operatie (2018)

Op de dag van de operatie heb ik een gesprek aangevraagd met de behandelend chirurg. Voordat Noud de OK in ging, kwam deze nog naar mij toe. Ze hoorde mijn verhaal aan en gaf aan dat ze tijdens de operatie naar de gehoorgang van Noud zou kijken. Doordat hij onder narcose zou zijn, konden ze beter beoordelen hoe het er binnen in zijn oortje uit zou zien.


Na de operatie kwam de KNO chirurg weer bij mij. De operatie was goed verlopen. Ze gaf aan dat ze geschrokken was van de toestand van Noud zijn oortjes. Een trommelvlies stond op knappen van al het vocht dat er achter zat, het andere oortje vertoonde flinke ontstekingen. Om die reden hadden ze er toch voor gekozen om buisjes te plaatsen.


Na de operatie, werden de oorontstekingen helaas niet minder. Ze werden alleen wel zichtbaarder/herkenbaarder. Hoewel Noud eerder structureel oorsmeer uit zijn oortje had lopen, was dit na de operatie weg. Maar op het moment dat hij weer een oorontsteking had, dan ging dit altijd gepaard met het terugkeren van het vele oorsmeer. Omdat Noud door zijn operatie nu ook onder behandeling stond bij de KNO-poli, was de afspraak dat we iedere keer bij klachten opnieuw naar de poli zouden komen. Dus zaten we standaard iedere maand in de wachtkamer. Vanaf dat moment werd ook iedere keer vastgesteld dat hij inderdaad oorontsteking had, telkens aan beide oortjes. Het veelvuldige oorsmeer werd toch gelinkt aan deze ontstekingen. De verklaring die de arts hiervoor had, was dat door de infectiewaarden Noud's temperatuur steeg, waardoor het smeer als ware 'smolt' en daardoor gemakkelijker uit zijn gehoorgang kon komen.

Bij iedere oorontsteking kregen we antibioticadruppels voorgeschreven. Onze kleine man zat daardoor maandelijks aan een antibioticakuur. Niet iets wat je als ouder graag wilt. Maar zonder de druppels was er geen land met hem te bezeilen. Dan was die doodziek. Een hoopje ellende. Dat de oorontstekingen bleven bestaan, dat baarde mij wel zorgen.


Pas toen we achter Noud zijn tarwe allergie kwamen, en dit uit zijn dieet gingen elimineren, pas toen namen de oorontstekingen langzaam af. Achteraf gezien logisch. Een allergische reactie op voeding met neusverstoppingen en zwellingen van de buis van Eustachius kunnen namelijk een oorzaak zijn van de middenoorontstekingen. Ook lokale immunologische reacties in het middenoor (door immuuncomplexen tegen voedselallergenen) kunnen aanleiding geven tot middenooraandoeningen. Met andere woorden: voedselallergieën kunnen keel-, neus- en andere oorproblemen (KNO) veroorzaken.


Waar herken je KNO problemen aan?

  • Oorpijn;

  • (vaak) Verkouden;

  • Koorts;

  • ‘Vol’ klinken;

  • Moe en onrustig zijn;

  • Groeiachterstanden;

  • Kortademigheid

KNO klachten kunnen dus 'solo' optreden, maar het kan ook samen hangen met andere factoren, zoals een overgevoeligheid voor melk, tarwe, ei, pinda's, soja of andere allergenen. Ook reflux kan een trigger voor KNO problemen zijn. Hierover komt een andere blog.


Wat kun je zelf doen?

Vermoed je dat je kindje last heeft van oorontstekingen? Houd een logboek bij waarin je noteert welke klachten je kindje heeft, wanneer deze klachten opspelen, wat je kindje op dat moment gegeten heeft en hoe lang de klachten aanhouden. Op het moment dat je dan naar je (huis)arts gaat, kun je onderbouwen waarom je je zorgen maakt. Keren de klachten vaker terug of houden ze lang aan? Vraag dan om een verwijzing naar de KNO-poli en probeer samen een behandelplan te bedenken.

Ikzelf ben voorstander van het aanpakken van de oorzaak en niet zozeer symptoombestrijding. Heeft je kindje aanleg voor allergieën of zijn er al allergieën vastgesteld, maar blijven de oorontstekingen (en andere KNO-problemen) spelen, dan kan het zinvol zijn om te achterhalen of er nog een andere allergie speelt. Dit hoeft uiteraard niet zo te zijn, maar voor mijn gevoel wordt het te vaak 'vergeten' dat dit ook een oorzaak kan zijn.


Liefs,

Bonnie

69 keer bekeken