Het werken met Laptop

Eerlijke blogs

Over leven met een voedselallergie en andere onruststokers.

 
 • Bonnie

Lactose-intolerantie of koemelkallergie?

Ik weet niet hoe vaak ik al heb moeten uitleggen wat het verschil is tussen een lactose-intolerantie en een koemelkallergie. Laatst nog: ik was even een boodschapje doen in Duitsland. De reden? In Duitsland zijn ze veel verder op het gebied van allergenen dan soms in Nederland. Zo heeft de DM bijvoorbeeld een super allergenenaanduiding met pictogrammen op de schappen, waardoor je niet eens het etiket hoeft te screenen. Heel fijn, want etiketten lezen is de dagelijkse bezigheid van een allergymom.


Maar goed ik was dus in Duitsland voor wat boodschappen (wij wonen aan de grens) en vroeg een medewerkster of een bepaald product nog zou worden aangevuld, omdat het schap leeg was. Ze gaf aan dat de vracht niet meer binnen was gekomen, dus dat het helaas niet op voorraad was. Super balen! Maar zei ze, ze bedoelde het goed, we hebben nog veel meer lactose-vrije producten in een ander schap liggen. En daar hoorde ik mijzelf alweer de uitleg geven over dat lactose-vrij en koemelkvrij niet hetzelfde is.


Het is frustrerend, want aan de ene kant zie je dat er steeds meer aandacht komt voor allergenen. Aan de andere kant zie je ook dat de kennis over allergenen vaak nog ver te zoeken is. Vooral het verschil tussen lactose-vrij en koemelkvrij wordt vaak niet erkend. Terwijl het wel twee totaal verschillende allergieën zijn.


Lactose is een suiker (koolhydraat) uit koemelk, oftewel melksuiker, terwijl bij een koemelkallergie het lichaam reageert op de eiwitten uit koemelk. Om lactose te kunnen verteren, heeft het lichaam het enzym lactase nodig. Lactase wordt in de dunne darm aangemaakt. Als dit te weinig, of zelfs niet gebeurd, dan komt de melksuiker (lactose) onverteerd in de dikke darm terecht. Waarop de bacteriën in de dikke darm de lactose gaan 'vergisten'. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals: diarree, misselijkheid, gasvorming, een opgeblazen gevoel of maagkrampen. Het komt zowel voor bij baby's, kinderen als volwassenen.


Koemelkallergie komt daarentegen met name voor bij zuigelingen en kinderen. 2 à 3 procent van de kinderen vertonen allergische symptomen die gerelateerd zijn aan een koemelkallergie. Terwijl koemelkallergie bij volwassenen slechts bij 0,1 tot 0,5% van ede bevolking voor komt (het komt dus wel voor!).


Bij een koemelkallergie reageert het lichaam op de eiwitten in melk en melkproducten. Er wordt dan gereageerd op het wei-eiwit en/of op caseïne. Er ontstaan symptomen zoals: huidklachten (eczeem en huiduitslag), zwellingen (angio-oedeem) en maag-darmklachten. Ook kindjes die alleen moedermelk drinken kan een koemelkallergie optreden, doordat de melkeiwitten (weliswaar verknipt) via de moedermelk alsnog in het lijfje van het kindje terecht komen.


Bij een koemelkallergie wordt onderscheid gemaakt tussen lgE-gemedieerde koemelkallergie en niet-lgE-gemedieerde koemelkallergie. De eerste variant kan bevestigd worden via een bloedtest, waarbij antistoffen voor het melkeiwit in het bloed worden gevonden. Bij de tweede variant is dat niet het geval. Hierbij reageert het lichaam wel op de eiwitten, maar worden er geen antistoffen in het bloed teruggevonden.


Het verbaast mij hoe vaak moeders nog naar huis gestuurd worden met de mededeling dat het geen allergie kan zijn, omdat het kindje niet alle vinkjes behaald op de 'symptomen-lijst' van een koemelkallergie. In mijn omgeving zie ik steeds vaker moeders hiermee worstelen. Ze voelen zich onbegrepen en het duurt vaak te lang voordat ze gehoord worden.


Bij Noud werd 'pas' na 9 weken de verdenking op een koemelkallergie uitgesproken door de artsen. En dan waren wij er dus best wel vroeg bij. Soms lopen moeders maanden met een onrustig kindje, voordat het eens serieus genomen wordt. Ik heb zo vaak benoemd dat ik dacht aan een koemelkallergie. Noud werd na de fles met de minuut onrustiger. Na anderhalf uur (ongeveer de tijd die het lichaam nodig heeft om de voeding van maag naar darmen te verplaatsen) liep die vuurrood aan en was het hek van de dam.

Maar telkens weer werd ik afgewimpeld, want ja hij had alleen vlekjes in zijn gezicht. Als het echt een allergie was, dan moest die van top tot teen onder zitten.

Ja dat zat die ook uiteindelijk, maar een allergie bouwt zich met de tijd op. Dat wordt vaak vergeten. En de schade die er dan is ontstaan, die heeft nogal een nasleep, met name voor de darmflora en alle daarmee samenhangende gevolgen. Vergeet niet: de meeste baby’s, kinderen en volwassenen met koemelkallergie hebben niet alle symptomen van een koemelkallergie, maar slechts enkele symptomen.


Pas toen Noud werd opgenomen ter observatie, toen pas zagen de artsen met eigen ogen wat er gebeurde. Maar zelfs toen werd het nog steeds niet van mij aangenomen. Wat uiteindelijk bij ons doorslaggevend was, was het feit dat we erachter kwamen dat mijn man als baby dauwworm had gehad. Dauwworm, ook wel bekend als atopisch of constitutioneel eczeem. Atopie betekend 'neiging tot allergisch reageren'. Toen kwam de aap uit de mouw. Mijn man had als baby koemelkallergie gehad, maar omdat het toen nog niet zo bekend was als tegenwoordig het geval is, had mijn schoonmoeder hier niet aan gedacht.


Bij de verloskundige wordt namelijk tijdens de intake al gevraagd of er allergieën in je familie voorkomen. Ik had zowel bij mijn eigen moeder als bij de ouders van mijn man gecheckt of dit het geval was. Ikzelf ben nooit gediagnosticeerd met een koemelkallergie, maar had als baby ontzettend veel maag-darmproblemen. Ook mijn man was een huilbaby met de nodige klachten. Maar dat was ruim 30 jaar geleden, dus allergieën waren toen nog niet echt onder de aandacht. Je had dan gewoon een 'lastig' kind.


Achteraf kan in mijzelf wel voor de kop slaan, dat we niet alsnog geschakeld hebben en gestart zijn met een hypoallergene voeding uit preventieve voorzorg. Maar dat is natuurlijk achteraf. Daarnaast is het geen zekerheid dat als je met H.A. voeding start, je kindje geen allergie ontwikkeld. Het geeft je geen garantie op een allergievrij bestaan.


Maar uiteindelijk was het benoemen van deze dauwworm dus wel de doorslaggevende factor, waardoor de artsen overstag gingen. Het leek wel alsof ik op een magisch knopje had geduwd. Zodra ter sprake kwam dat de vader van Noud dus als baby ook een koemelkallergie had gehad, werd tijdens de opname direct overgaan op een flesvoeding met zwaar verknipte wei-eiwitten (Pepti).


Als ik kijk naar het onderstaande lijstje met de meest voorkomende symptomen van een koemelkallergie bij baby's, dan kon ik er zo 7 afstrepen bij Noud.

 • ontroostbaar huilen

 • geïrriteerde ogen

 • loopneus

 • eczeem

 • huiduitslag zoals rode vlekjes, jeuk, galbulten, netelroos, galbulten

 • overgeven

 • diarree of juist obstipatie

 • slijmerige ontlasting, bloed bij de ontlasting of groene 'schuimende' ontlasting

 • piepend ademhalen

 • hoesten

 • reflux, overstrekken

Ook kan een koemelkallergie leiden tot ondervoeding en groeivertraging. Dit was een van de redenen waarom bij Noud in eerste instantie geen koemelkallergie werd gediagnosticeerd. Noud kwam namelijk in de eerste weken wel gewoon aan. Daarnaast zat hij wel op de -1 lijn, maar dat viel te wijten aan het feit dat die te vroeg geboren was. Ook zijn reflux zorgde niet voor een stagnerend gewicht, want hij had namelijk een verborgen reflux. Hierdoor spuugde hij de voeding niet uit, maar slikte hij de opkomende melk weer af. De calorieën bleven dus wel gewoon in zijn lijfje.


Later, toen Noud inmiddels richting de vier maanden ging, toen stagneerde zijn groei wel. Zijn groeicurve begon af te buigen. Zijn gewicht stagneerde. De eczeem nam toe, de reacties werden heftiger. Toen waren we inmiddels wel al gestart met dieetvoeding, maar ondanks dat waren er nog te veel allergische reacties waartegen zijn lijfje vocht.


Wat ik in mijn omgeving bij andere allergiekindjes en bij mijn eigen kinderen ook heb zien terugkomen als klachten zijn:

 • een afnemende weerstand

 • droge, schilferige huid in het gezicht

 • stagnerende ontwikkeling

 • Chronische verkoudheden en veel luchtwegproblemen

 • KNO problemen

Noud begon bijvoorbeeld pas laat met lachen. Geef hem eens ongelijk, er was ook weinig te lachen met al die onrust in zijn lijf. Die stagnerende ontwikkeling zag ik later vaker terugkomen in periodes wanneer die weer een terugval had. Zijn lijf had het te druk met het 'vechten' tegen de onruststokers. Pas toen we alle allergieën onder controle hadden, toen zag je hem opbloeien.


Mijn persoonlijke mening is dat er vanuit de medische wereld te veel met symptoombestrijding wordt gewerkt. Eczeem? Smeer maar hormoonzalf. Reflux? Ga maar indikken. Hoesten en chronisch verkouden? Tja hij gaat ook naar de kinderopvang.


Gelukkig hebben wij een kinderarts gevonden die ons serieus neemt en die ook open staat voor alternatieve geneeskunde. Pas toen we met bioresonantie therapie aan de slag gingen, kwamen we achter alle allergieën van Noud. Allergieën die niet naar voren kwamen uit de bloedtesten in het ziekenhuis. Het is echter bewezen dat reguliere testen zowel negatief als positief verkeerd uit kunnen slaan, zeker op jonge leeftijd.


Pas toen we de allergenen (tarwe, appel, soja) die test bij de alternatieve geneeskundige uit de test kwamen, uit zijn voedingspatroon gingen halen, pas toen begon hij eindelijk op te knappen.


Daarmee hoor je mij absoluut niet zeggen dat de medische wereld de plank misslaat. Absoluut niet, we hebben ook heel veel gehad aan de professionals die bij Noud betrokken zijn geweest en ons serieus namen. De reden dat ik dit beschrijf, is omdat ik hoop dat moeders die vastlopen met hun kindje, hierdoor nieuwe mogelijkheden zien om alsnog een einde te maken aan de onrust van hun kindje. Het leven met kinderen is soms al pittig genoeg, als daar onnodig extra bezorgdheid bij komt kijken, dan is het alleen maar fijn als deze weggenomen kan worden.Heb je hier vragen over of wil je graag meer informatie? Schroom niet en stuur mij een berichtje via de chat of het contactformulier.


Liefs, Bonnie
244 keer bekeken